BUDAPEST 2017

Veliki pozdrav svima! Danas ću vam ispričati i prisjetiti se svojeg putovanja u Budimpeštu, 29. i 30. travnja ove godine. Išli smo na 2 dana i bilo je uistinu prekrasno!




Na početku našega putovanja stali smo u Mohač - grad na desnoj obali Dunava u južoj Mađarskoj. Točnije, Mohačko polje. U sklopu muzeja smo saznali nešto više o Mohačkoj bitci u kojoj su Turci 29.8. 1526. godine porazili hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika II. Muzej je izgrađen prije par godina i vrijedan je 1,4 milijuna eura.




Budimpešta - jedan od najljepših europskih gradova pruža veliku turističku ponudu! Ribarski bastion se nalazi iza crkve sv. Matijaša te omogućuje izvrstan pogled na Dunav i Peštu. Oduševio me izgled krova crkve kao i crni toranj. Struktura je obogaćena tornjevima, lukovima, kulama, kipovima itd. Iz dana u dan izaziva oduševljenje svih posjetitelja!  




Na samom vrhu brda Gellert smjestila se Citadela, utvrda iz 19. stoljeća odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na grad. U središtu se nalazi i kip posvećen oslobođenju u Drugom svjetskom ratu.




Budimpešta je poznata i po 9 mostova, a to su: Elizabetin most, Most slobode, Margitin most, Arpadov most, Lančani most, Most Petofi, Most Rakoczi, Most Megyeri, Most Gubacsi.



 Na fotografiji iznad možete vidjeti jednoga od 4 lava sa poznatog Lančanog mosta.

Vožnjom Dunavom prošli smo ispod svakog mosta i o svakome smo doznali ponešto. Jedna od najljepših zgrada u Budimpešti je zasigurno zgrada Parlamenta. Zgrada simbolično ima 365 stupova kao i dana u godini. Parlament je najljepši kada se promatra noću, osvijetljen sa Dunava. Uz sve ostale dvorane smještene u Parlamentu, smjestila se i Dvorana s kupolom. To je mjesto posvećeno šesnaestorici mađarskih kraljeva čiji se kipovi nalaze na 16 stupova.





Uza sve to, posjetili smo i Trg heroja na kojem se nalazi Milenijski spomenik napravljen u čast poginulim borcima u ustanku u 20. stoljeću. U blizina trga su smješteni Muzej suvremene umjetnosti i Muzej lijepih umjetnosti.


Bazilika sv. Stjepana je neizostavna lokacija prilikom posjeta Budimpešti. Može primiti oko 8000 vjernika i jedna je od najvećih crkvi u gradu. Građena je gotovo pola stoljeća,  a unutar nje se nalazi najveća mađarska relikvija - desna ruka 1. mađarskog kralja, Stjepana. Možete se popeti na vrh kupole, odakle se pruža izvanredan pogled na grad.


Za kraj ću vam dati neke osnovne bitne informacije ukoliko želite posjetiti Mađarsku. Njihova valuta su forinte i 2000 forinti je oko 50 kn (11 KM, 7 EUR). Viza nije potrebna kao ni posebno cijepljenje za ulazak u zemlju. Službeni jezik je mađarski, a po vjeri su rimokatolici. 



Nadam se da sam pomogla i da ste uživali u ovome postu! Pozdrav!


MAIL: beautycorner2111@gmail.com


*This post is not sponsored!*



Maja Poljarević

Nema komentara:

Objavi komentar

SUBSCRIBE